Intervallträning – Träningsmetoden som ger bäst resultat

Intervallträning är den träningsmetod som visat sig ge bäst resultat när det kommer till konditionsträning för att förbättra den maximala syreupptagningsförmågan som kroppen har.

Det finns flera hemsidor som går in på djupet med intervallträning och där kan du även snappa upp träningsprogram och hur du lägger upp din träning om du vill prova på intervallträning.

Michael Mosley som låg bakom den populära dokumentären Eat, Fast & Live Longer som sändes i BBC Horizon och senare även i det svenska programmet Vetenskapens Värld har i en annan dokumentär provat olika träningsformer. Han träffar två forskare på området som påstår att om man tre gånger i veckan kan lägga 180 sekunders hård träning så kommer det räcka för att förbättra konditionen avsevärt. Och detta uppnås med just intervaller.

Genom att cykla så fort han bara kan i 30 sekunder, för att sedan vila 30 sekunder och göra om denna process 3 gånger i rad så reagerar kroppen så starkt på detta att man får förbättrade resultat. För någon som redan är väldigt vältränad så räcker detta givetvis inte, men det visar att om man har ont om tid eller är dåligt tränad inte behöver lägga speciellt mycket tid för att förbättra sin hälsa avsevärt.

När det kommer till konditionsträning så gäller det också att skilja på ens maximala syreupptagningsförmåga (VO2max) och ens uthållighet. Att träna hårda intervaller på 30 sekunder tre gånger i rad med lika mycket vilka kommer inte ge någon direkt förbättrad uthållighet. Däremot kommer du får bättre kondition i form av att din kropp kan ta upp mer syre och på så sätt jobb på en högre intensitet än vad det tidigare kunde.

Intervallträning, likt många andra träningsformer ger absolut bäst resultat för nybörjare, men ändå består intervallträningen för ca 15-20% av elitidrottares träningspass.

Om du tränar regelbundet men inte har intervallträning med i ditt träningsprogram? I så fall bör du kanske tänka om.

This entry was posted in Allt. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.