Gasläckage kan stå en dyrt

Det är inte alltid att ta alla förberedelser som behövs för att undvika olyckor, men att inte ta några alls när man hanterar något farligt är ofta en brist på kunskap.

Hantering av gas är ett sådant faktum där många slarvar inte tar riskerna på allvar. Kanske är det för att man är naiv eller så är det helt enkelt för att man inte känner till att riskerna finns eller att man i viss mån kan skydda sig.

Nu tänker du kanske, men vilken privatperson hanterar gas utan en gedigen utbildning inom ämnet. Faktum är att väldigt många gör det och det är för att de brukar gas på regelbunden basis.

Använder man naturgas för att värma upp ett hus är det givetvis så att man kanske satsat på kvalitativ utrustning som hanterar detta på ett trovärdigt sätt, men vågar man lägga alla sin kort där? Det är ungefär som att inte investera i ett brandlarm för att den elektriska utrustning man har ändå tillverkats med syfte att inte börja brinna. Men trots det kan en brand uppstå.

Det naturliga valet för den som hanterar gas oavsett om det är gasol, naturgas eller stadsgas kan investera i en gasvarnare. En gasvarnare än oftast en mindre dosa som på många sätt påminner om ett brandlarm men vars främsta syfte är att upptäcka gasläckage och varna.

Bor du i en villa som använder gas kan du placera gasvarnaren strategisk nära golvet och i ett rum där det med störst sannolikhet skulle upptäcka gasläckan först. Varför du ska placera gasvarnaren vid golvet är att gasen till skillnad från rök som en brandvarnare varnar om sjunker och lägger sig på golvet. Därför bör de placeras strax ovanför listen så de i ett tidigt skede kan fånga upp en eventuell läcka.

Det är inte bara i hushåll som en gasvarnare är smart att investera i utan även i andra situationer där gasol används inomhus. Om du t.ex. har en husvagn där du använder gasol till spisen eller förvarar gasoltuben i husvagnen så bör du även där köpa en batteridriven gasvarnare som kan upptäcka ett eventuellt läckage i tid.

Just en husvagn eller husbil där utrymmet är begränsat så går det fortare för gasen att fylla en ansenlig del av volymen vilket gör att katastrofen snabbt är ett faktum om gasen antänds.

Sover du på golvet i ett utrymme där du has gas är det också väldigt viktigt eftersom t.ex. gasol är kvävande att andas in. Det är inte giftigt men trycker bort syret och konsekvensen är att du inte vaknar och i vaket tillstånd blir du tröttare och tröttare på grund av syrebristen.

Om du är intresserad av att lära dig mer om gasvarnare så bör du ta en närmare titt på gasvarnare.se som har mycket användbar information på ämnet.

Att ta det säkra före det osäkra och välja att skydda sig gör att du minimerar risken för att straffas av en olycka.

This entry was posted in Allt. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.