Nyponpulver – Bra näring till kroppen

Jag växte upp med idén att man skulle dricka nyponsoppa när man var sjuk och att det var både bra och hälsosamt för en. Om inte annat var det väldigt gott så man klagade inte så mycket när man blev serverad det som barn.

Som vuxen har jag dock börjat lära mig att kunna läsa av näringsinnehåll och inser att den nyponsoppa jag fått serverad som barn inte riktigt är den bästa kanske – i alla fall inte om man behöver vitaminer för att bli frisk (vilket så klart kan diskuteras det med).

Den nyponsoppa som finns färdig att värma och sedan server eller t.o.m. dricka kall innehåller väldigt mycket socker och det är inte heller någon direkt skillnad på den nyponsoppa man gör på pulver.

Visst finns där en viss näring och energi i den och på så sätt kan det säkert vara bra att få i sig det om man t.ex. är magsjuk och har svårt att äta fast föda. Men för vitaminernas skulle så finns där inte så mycket nypon i nyponsoppan. Det är lite som att kalla Denniskorvarna för korv fast där knappt är kött i dem.

Den nyponsoppa som är färdig använder lite nypon och främst skalet vilket gör att hela nyponet inte heller är representerat. Däremot finns det mycket mer hälsosamma alternativ med nyponpulver där hela nyponet har tagit tillvara på.

Detta nyponpulver är inget du blandar med vatten för att få till en egen nyponsoppa utan används kanske bäst att kombinera med fil, yoghurt och kanske även müsli ovan på.

Riktigt nyponpulver är mycket bättre och där har man som sagt tagit tillvara på hela nyponet och all näring och vitaminer som finns i nyponen. Det är ingen hemlighet att nypon är t.ex. väldigt rikt på C-vitamin då britterna själva använde det som primär källa för C-vitamin under andra världskriget när import av citrusfrukter hade i princip helt stoppats.

Kosttillskott vilket man nog kan kalla nyponpulver till är koncentrerat och man bör vara försiktig med allt sånt så man inte äter för mycket. Följ de anvisningar som finns på paketen och skulle du få i dig stora mängder så är effekterna oftast ganska lindriga i form av milt laxerande och urindrivande.

Just C-vitaminer krävs det ett ganska stort intag av innan man får i sig för mycket av det goda så att säga. Nyponpulver i normala mängder är således inget problem.

Kroppen mår alltid bäst av en balans och där även det mest livsnödvändiga som vatten kan få negativ effekt vid för stora mängder. Kroppen måste kunna hantera det så följ de anvisningar som finns om du är ute efter att få nytta av de hälsofördelar som finns med nyponpulver.

Den finns ingen tvekan om att C-vitaminer är viktiga för oss att få i oss. Vet du med dig om att du förmodligen hade mått bättre av mer av dessa vitaminer så kan nyponpulver vara ett riktigt bra alternativ för dig.

Om du vill veta mer så rekommenderar jag att du läser mer om nyponpulver och vilka produkter där finns att välja på för dig som vill använda det som kosttillskott.

This entry was posted in Allt. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.