Kreatin populärt sporttillskott inför våren

Snart är våren för 2015 här och många är i fullgång med träningen för att ladda inför sommaren. Inte helt oväntat är dessa tider extra bra för alla svenska e-butiker som säljer kosttillskott, sporttillskott och andra träningsprodukter.

Kreatin är ett sådant tillskott som är extra populärt hos alla styrketräningsfantaster och de som vill få lite extra ut av träningen. Kreatin hjälper musklerna med att fylla på energi så att du får en liten bättre uthållighet i explosiva övningar. Det är därför inte konstigt att just styrketräning som generellt sätt domineras av just explosiva övningar är något som gynnas av extra kreatinintag.

När du utför en explosiv övning i syfte att bryta ner musklerna så används en snabb energi i form av ADP som finns i musklerna. Detta omvandlas då till ATP som tillsammans med kreatinfosfat genomgår en kemisk reaktion och återskapar ADP. Eftersom kroppens förråd av kreatin inte är maxat så länge du inte äter tillskott så finns det alltså möjligheter att förbättra detta.

Kreatin får du normalt i dig från kött och fisk, men även lite från andra matvaror. Detta är dock aldrig i närheten av den nivå som kroppen själv kan nyttja. Kreatin är ett av få sporttillskott som faktiskt har en bevisad effekt och många känner en viss förbättrad uthållighet. Inom styrketräning innebär det att du orkar göra några extra repetitioner i varje sett, vilket i slutändan gör att du bryter ner musklerna mer och får en bättre proteinsyntes så att musklerna byggs upp mer än vad de annars skulle.

Kreatin är rätt så billigt och det spelar inte så stor roll vilket fabrikat du använder. Det finns dock olika varianter där kreatin monohydrat är den renaste formen. Vissa varianter marknadsför som mer resistenta mot magen vilket gör att tarmen lättare fångar upp allt kreatin innan det förstörs.

Du kan läsa på hemsidan Allt om Kreatin som också länkar till ställen där du kan köpa online.

This entry was posted in Allt. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.